lördag 29 januari 2011

Saker jag inte visste fanns, bromsvätsketestare

Konstigt att man byter bromsvätska vartannat år när denna apparat finns?!
Ingen verkstad som har en sånt simpelt instrument, eller?


Just denna säljs av Biltema.

7 kommentarer:

  1. Det är bara det att oljan i behållaren (där man troligtvis testar den) är oftast bra, mest fukt finns ute vid bromsoken där det blir väldigt varmt, oljan står ju också still där så byt olja ung vartannat år, det lönar sig absolut,,ok är dyra!

    SvaraRadera
  2. OK, trodde oljan rörde sig mera. Tack för kommentar!

    SvaraRadera
  3. Kanske ska komplettera med att när man byter bromsolja så ska man naturligtvis inte bara byta det som ligger i behållare, man ska öppna samtliga nipplar vi oken,,en och en och på så sätt pumpa ur den gamla bromsoljan, det finns bromsluftare att köpa för billig peng,, annars så kan man vara 2st, en som trycker på bromsen och en som oppnar/stänger nippeln,, så momentet blir först tryck på bromsen och håll den där, sen öppnar person nr2 nippeln och låter olja spruta ut, sen stänger person nr2 nippeln och sist så släpper person nr1 bromsen, sen repeterar man dt ett ant ggr,har man dock bromsluftare så kan man vara själv, men håll noga koll på oljenivån i behållaren,,får absolut inte ta slut. Och byta bara i behållaren är totalt bortkastat,,många verkstäder gör det men som sagt,, det är pengar rätt i sjön. Stora pengar att tjäna också, 2L bromsolja kostar väl ung 200kr, ett bromsok och det finns ju 4st från 1000kr + arbete så byt olja vartannat år så slipper ni onödiga utgifter.

    SvaraRadera
  4. Mer info ang att byta olja i bromssystem, se till att ni pumpar ut det som finns i behållaren först, själv så brukar jag ta en rengjord oljekanna, själva sugdelen då,,bara och stoppa ner i behållaren och pumpa ut så mycket det går men det finns ju säkert många andra metoder. Såg att det finns bromsluftare föresten på biltema för 44kr, om dom sen är bra eller inte vet jag ej men det kanske nån annan vet. Hade för infos skull en volvo förut, bytte olja vart annat år, hade aldrig några som helst problem med ojämn bromsverkan, dom var alltid jämna och perfekta vid besiktningen och under dom 12 åren var bromverkan i princip exakt likadan enl besiktningpappret,,notera också att när jag köpte den var bromsarna lite ojämn, det försvann vid första bytet.

    SvaraRadera
  5. Tack för denna detaljerade beskrivning!
    Undrar hur noggranna verkstaden är _ man kanske betalar 500:- för att de byter i behållaren?

    SvaraRadera
  6. Gar man dom inte tydliga instruktioner om att det skall byta ända ut till oken så byter dom bara i behållaren. 500kr kostar det säkert,,många tar säkert ännu mer.

    SvaraRadera
  7. Skall ringa och kolla vad/hur de gör - kan ju vara bra att veta!

    SvaraRadera