fredag 28 januari 2011

Hur mycket kan lågenergilampor spara?

Skrev i ett tidigare inlägg om mina besparingar med lågenergilampor!
Även "Uppslaget" (eller heter det "Plusset") som kommer med reklamen på torsdagar, tar upp ämnet.









Under rubriken "Visste du att....." så skriver de att man kan spara 500kWh per år genom att byta de 10 mest använda glödlamporna mot lågenergilampor.
I mitt fall så byttes drygt 20 glödlampor mot lågenergi och under november/december så sparades drygt 300kWh jämfört med samma månader 2009.
Skall bli intressant att jämföra månad för månad - givetvis får Ni, mina bloggbesökare, reda på resultatet fortlöpande.

4 kommentarer:

  1. Jag avstod lågenergilampor pga deras höga innehåll av kvicksilver. En vanlig lågenergilampa som råkar gå sönder utger 3ggr högsta dosen kvicksilver vilken vi bör utsätta oss för vid något enskilt tillfälle.

    Däremot åkte alla glödlampor ut för 2år sedan när LED lamporna kom ner i vettig prislapp.

    20kvm vardagsrum har jag 3st 1.4W LED dvs 4.2W. I övriga rum "slösar" jag inte, där räcker 2W LED i armaturen :) En livslängd på 50 000h innebär jag antagligen skruvat i en lampa för sista gången.

    SvaraRadera
  2. Jo, jag håller med Dig!
    Tyckte dock att LED-lampor fortfarande var för dyra för min plånbok - får väl tänka över det igen när jag sparat in tillräckligt med pengar ;-).

    Vad jag fortfarande saknar är päronlampor men de kanske finns i LED?
    Känns lite dumt att få bra ljus med 4-5W lysrörslampa och sedan "slösa" 15W på päronlampor som bara glosar lite.

    SvaraRadera
  3. Det finns allt idag, jag hade lyckan att komma över ett parti feldopade LED i alla möjliga sockeltyper och varianter. För 800riksdaler fick jag 60st lampor och passade på att byta ut varenda ljuskälla jag hade samt byta ut lysrörsarmaturer och bygga egen armatur. Blev riktigt bra och jag myser när elräkningen kommer :) Vad gäller feldopningen var vissa lite gröna och vissa lite kallvita, men mixade ihop så det tog ut varandra.

    Enda glödlampan idag är i kylskåpet och den unnar jag mig till vidare...

    SvaraRadera