tisdag 15 januari 2013

Lågenergilampor minskar Din elräkning!

Aftonbladet skriver idag om hur lågenergilampor minskar Din elräkning!

Jag har ersätt ALLA glödlampor med lågenergi och LED-lampor
och har på detta sätt minskat förbrukningen från 8 500kWh 2009 till dagens ca 5 500kWh.


  
Det skiljer alltså ca 3 000kWh  och detta torde motsvara drygt 5000:- i pengar.

Det skall dock erkännas att även kyl/frys bytts till modernare maskiner under dessa år.

Länkar:

12 kommentarer:

  1. Jajamen ock kyl o frys står för 25% eftersom de är igång dygnet runt, året om. Sedan tillkommer spis, dator, tv o.s.v. Lampor står för en minimal del av energiåtgången i hushållet och dessutom håller inte de nya lamporna alls så länge som det påstås. Egen empirisk forskning i hemmet har visat mig att jag knappt går plus iom att lamporna kostar så mycket. Rena skämtet. För övrigt så är energin som hushållen slukar ganska liten jämfört med övrig åtgång. Dessutom innehåller energilamporna farliga ämnen.

    Energilampor är precis som det gamla tricket att samla in köksredskap för nationell metallframställning. Ett propagandaverktyg och inget annat.

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentar! Dock så har det ju betydelse hur många lampor som är tända, hur stor effekt samt hur ofta/länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lysrörslampor håller inte ALLS tio gånger så länge som vanliga glödlampor.

      Efter 5000 timmar har de HALVA lumeniteten kvar- och är då så gott som odugliga som belysningskällor.

      En llågenergilampa kostar lätt mer än tio gånger så mycket som en gammaldags glödlampa (lumen för lumen).

      Det finns så gott som ingen ekonomisk vinst att göra på att ha dessa "lågenerilampor".

      En liten faktoid är ju att anledningen till stt dessa lysrörslampor (gäller LED- lampor också) är så dyra, är för att EU har höga skyddstullar på dessa i huvudsak kinatillverkade lampor- för att skydda den "inhemska" (europeiska)produktionen (ffa Osram och Philips).

      Kruxet är att all tillverkning av lågenergilampor av Osram och Philips sker i:

      Tamdadaaaammm!
      KINA!

      Gissa vem det är som får betala?

      Kom i håg att när något blir dyrare, så innebär det mer energiåtgång eftersom pengar och förbrukad energi kan ses som ekvavilenter.

      Ann Onym

      Radera
  3. ... och all värme som vanliga glödlampor har givit... det blir en extra kostnad i form av värmekostnad istället - så hur mycket sparar vi egentligen?

    SvaraRadera
  4. Den energi som sparas av lågenergilampor skapar i stor utsträckning en motsvarande ökning av energiuttag från uppvärmningssystem. Det skulle kunna bli en energibesparing av att byta utomhusbelysning till lågenergilampor eftersom den energin är helt bortkastad. Att elda för kråkorna, så att säga. Problemet är att lågenergilamporna inte fungerar bra i kyla. De kräver även energi i form av värme! Hur tror ni den skapas? Lägger man till den större energi som krävs för framställning och återvinning, av dessa lampor, så blir det svårt att acceptera producentlobbyns propaganda. Dessutom krävs det fler av dessa lampor för att få tillräcklig belysning. Istället för en vanlig 60W-lampa kan det krävas tre stycken 25W-lågenergilampor. En förlust på alla plan!

    SvaraRadera
  5. och du tappar det värmetillskott som de gamla glödlamporna ger, så man kan diskutera hur stor besparing det egentligen blir. Ingen förespråkare för de nya lamporna verkar vilja beräkna och nämna denna värmeförlust.

    SvaraRadera
  6. Så sant, men samtidigt så krävs ju inte uppvärmning hela året och dessa månader är det ju ren vinst.
    Sen har det ju också betydelse vad man värmer huset med för energiform, dyrare eller billigare än el!

    SvaraRadera
  7. Jag förstår inte varför man huvudtaget väljer lågenergilampor framför LED? Vi har bytt ut alla lampor hemma till LED nu, efter mycket sökande efter bra produkter förstås.

    En LED-lampa håller för det första ofta 3½-5 gånger längre än en lågenergilampa, eller 35-50 gånger längre än en glöd-/halogenlampa. De har inte heller någon uppvärmningstid som en lågenergilampa har.

    Nu till det obehagliga - visste ni att en lågenergilampa som går sönder när den är varm sprider giftig kvicksilvergas? Går den sönder så ska man öppna fönster och stänga innerdörrar till rummet och låta det vädra i 30 minuter! Sedan ska man in och lägga lampan i en glasburk och märka den som miljöfarligt ämne, som sedan ska lämnas in. Hur många gör det? Fattar inte att såna produkter är godkända för hus och hem där man bl.a. har barn.

    Tipsar om www.ledhuset.se där vi köpt våra lampor. De är inte billigast på sina produkter och inte heller dyrast, men de har bra garantier, långa brinntider och framför allt hög ljusstyrka på lamporna.

    SvaraRadera
  8. Jag antar att du inte värmer din bostad med el? För oss som gör det finns det ingen större vinst att hämta. Elelementen kommer att slå på litet oftare när lamporna inte ger lika mycket värme.

    Visst är det sant att man inte värmer upp huset hela året men på sommaren har man ju inte lamporna tända särskilt mycket heller.

    Jag kan i och för sig tänka mig att skaffa LED-lampor men det får helst komma ner ett bra stycke i pris först. Tills dess får jag klara mig på mitt hamstrade lager av vanliga glödlampor.

    SvaraRadera
  9. Nej, värmer med pellets + braskamin. Anledningen till att det ej blev LED från början är att 2010, när jag bytte, så var LED mycket dyrare.
    Idag, med allt lägre priser på LED så är detta förstahandsvalet.

    SvaraRadera
  10. Jag tycker man ska sluta helt att "lura" in folk till att köpa LE ljuskällor. Kvicksilver vid tex nybyggnation är helt förbjudet med undantag för elektriska ljuskällor JUST NU, men många fastighetsägare försöker redan vid projjning av ett nybygge få bort ALLT och det kommer att försvinna, precis som med glödlamporna.

    Börja få folk att rikta in sig på LED istället, alternativt halogen som då är billigare. LE och andra lysrörsvarianter är på väg ut.....

    SvaraRadera
  11. Jag håller med "Anonym" Man spar inte mycket el med "Lågenergilampor" De värmeförluster som "vanliga" lampan ger i från sig värmde upp rummet. "Techblogg" håller jag ochkså med, vi värmer inte våra hus på sommaren.

    En fråga: Om dom är så miljövänliga. Varför är dom "Made in China" där det inte är så noga med mijön vid tillverkning?

    SvaraRadera