fredag 26 november 2021

Bruksanvisning för julgransbelysning!

Idag har vi städat bland gamla julsaker och då dök denna bruksanvisning upp.


Jag har skannat texten med "Lens" från Google och kört OCR - här är resultatet efter lite korrigering"

"BRUKSANVISNING för JULGRANSBELYSNING

Julgransbelysningen anbringas lämpligast i granen Innan andra prydnader uppsatts och nedtages sist. Det första ljuset efter tilledningssladden klämmes fast i en av de nedre grenarna. Därefter fördelas ljusen så att man med hälften av ljusen täcker halva granen upp till toppen och sedan med den andra hälften den andra halvan från toppen och nedåt så att man slutar nära det första ljuset.

För att undvika att belysningen vid uppsättning och nedtagning trasslas till, är det lämpligt att ta loss endast ett par ljus i sänder ur kartongen resp. att vid nedtagningen sätta in dem efterhand i kartongen. 

Som klämställen på granen lämpa sig bäst de små kvistförgreningarna som visas på kartongbilden.
Sedan samtliga klämmor fastsatts, rättas ljusen till så att de stå lodrätt. Detta är möjligt genom hållarens kulled. Därefter kontrolleras att alla lampor äro fast iskruvade. Härefter insättes den lilla stickproppen i nätanslutningsstickproppen, som i sin tur insättes i ett vägguttag. Om alla lampor äro fast iskruvade skall belysningen brinna.

Alla lamporna i belysningen äro försedda med en s. k. strömbrygga, som vid avbrott i en lampa automatiskt träder i funktion, så att övriga lampor fortsätta att brinna trots seriekopplingen. Den defekta lampan bör dock snarast utbytas mot en ny så att övriga lampor ej kontinuerligt överbelastas (2 st ersättningslampor finnas i varje förpackning). Reservlampor finnas i fackhandeln. 

Innan julgransbelysningen tages i bruk bör kontrolleras att den på kartongen angivna spänningen överensstämmer med nätspänningen på användningsplatsen.

Observera att lamporna på grund av brandfaran ej få omlindas med papper eller annat brännbart material.

VEB Elektroinstallation Oberlind

SiG 1/65 5 V-17-17 2480

(schwed.)"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar