söndag 29 januari 2012

"Print Screen", hur fungerar det i Windows?

Som väl de flesta vet så finns det en tangent på datorn som är märkt PrtSc eller liknande.Med PrtSc, Print Screen, kopierar man hela bildskärmens innehåll, gör en skärmdump.
Om man vill göra skärmdump på aktivt fönster så är det Alt + Print Screen som används.Skärmdumpen sparas i datorns minne, kopieringsminne, och för att kunna spara, visa eller redigera dumpen så måste den klistras in i ett program.
Detta program kan t ex vara ett ordbehandlingsprogram eller ett ritprogram, t ex Paint.

Personligen använder jag, för det mesta, Irfanview även för detta ändamål.

5 kommentarer:

 1. På min Asus ska man trycka på Fn + Prt Sc, enligt manualen. Det går dock lika bra med det du anger Alt + Prt Sc.

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentar!
  Knappkombinationen varierar säkert mellan olika datorfabrikat.
  Hur som helst så är PrtSC alltid inblandad ;-).
  Med lite tur så får vi en komplett lista här i kommentarerna = nytt, komplett, inlägg.

  SvaraRadera
 3. Det beror lite på tillverkarna faktiskt. Till exempel HP har sneglat på Mac-datorernas utveckling av funktionsknapparna (de med F bredvid en siffra på överesta raden på ett tangentbord). På Mac trycker du till exempel F5 för att sänka styrkan på ljuset på skärmen. På HP G62 styr du mediaspelaren med samma knapp. F5 gör att du hoppar tillbaka ett kapitel när du tittar på film.

  Allt är gott frånsett att funktionsknapparna har funktion i olika program. Och att komma ihåg att trycka ned FN först är inte alltid lätt. I Word trycker jag alltid av WiFi av misstag istället för att komma till menyn "Spara som".

  SvaraRadera
 4. Several versions of Adobe's Photoshop software are available for purchase, with all packages offering basic tools for optimizing photos in
  a user's personal library. I quote: "The disadvantage of the 3- or 6-column layout is that the lines of text become relatively narrow and consequently a small typeface would have to be selected. Its screen has some other features like accelerometer sensor which facilitates auto rotate and its proximity sensor facilitate auto turn off.

  Here is my web site - how to screen shot

  SvaraRadera