lördag 15 december 2012

LED-päronlampa från Jula

Jag har tidigare köpt LED-päronlampor på Jula och även skrivit om dessa LED-lampor på bloggen.

Nu, när jag skulle handla flera, så visade det sig att just denna LED-lampa, på 1,4W, är på utgående!

Men det finns en ersättare, som dessutom är billigare, nämligen LED-lampan med art.nr: 420572 på 2,2W vilket motsvarar 25W glödljus.

Den nya LED-päronlampan har alltså en högre effekt (2,2W) vilket är till fördel för t ex en läslampa  men som är till nackdel för bl a en fönsterbelysning där 1,4W:s lampan passar bättre.

Finns det några nackdelar?
Ja, Ra-värdet som står för färgåtergivning skall vara över 80 enligt regelboken - detta för att återge färger naturligt.
Ra-värdet för denna LED-lampa är 75!6 kommentarer:

 1. väldigt förtjust i lampan, den är aningen kallvit men det tycker jag bara är bra då man får mer "lys för pengarna" :)

  Kylskåpet mår mycket bättre av att slippa kyla ner en 25W glödlampa varenda gång jag öppnat dörren.

  Vill man ha lampan som fönsterbelysning kan man dra några varv frosttejp på glaskroppen tills dess man får "rätt" mängd ljus. Det går även att tuscha lampan i olika färger ifall man vill ändra på färgen.

  SvaraRadera
 2. Kylskåpet - det tänkte jag inte på!!!

  SvaraRadera
 3. Har just fått en sån där lampa och tycker den är jättenajs om man får uttrycka sig så. Blev jättebra i fönsterlampan som ersättare till en trött lågenergilampa av lysrörstyp från ett stort blågult företag som sysslar med möbler. ;)

  SvaraRadera
 4. Detta nedan skrev jag i Aftonbladet den 15 jan. kanske det kan vara någon info här också.
  Det finns en ändå mer lysande affär än Lågenergilampan och det är Led lampan.
  Lågenergilampan är bra men Ledlampan är bättre. I Lågenergilampan finns kvicksilver
  och om den går sönder rekommenderas du att genast öppna fönstret och lämna rummet eller lägenheten i 30 minuter därefter gå tillbaka och sopa upp den trasiga lampan stoppa allt i en plastpåse och lämna det på särskild plats, anvisad för lampor. Ledlampan innehåller inget farligt avfall den håller också 5 gånger längre eller 50 tusen timmar den sparar också 20% mer energi. Köper ni dessutom rätt Ledlampa så är kupolen inte av glas utan av Polykarbynat en extra slagtålig plast det förlänger också livslängden. Det har talats om att Ledlampan ger ett för vitt ljus det gällde för flera år sedan nu kan du få samma sken som glödlampan eller ljusare i 2 steg. Ledlampan kommer också att klara nästa EU skärpning som sker senare i år (2013) det är inte troligt att Lågenergilampan gör det, varför tillåta kvicksilver när det finns alternativ utan. Svårigheten med Ledlampan är att hitta rätt, det säljs Ledlampor med äldre Chip och följaktligen sämre verkningsgrad. För att undvika gammal teknik ska lampan ge ett högt Lummen tal, över 90 Lummen per Watt. Om man dessutom väljer ett Chip som heter MCOB
  (Multi Cups/Chip on Board) En Ledlampa med MCOB chip ger 100 till 130 Lummen per Watt beroende på färgtemp. Ledlampan är alltså det smartaste valet när du ska köpa lampor
  nu och i den närmaste framtiden.

  SvaraRadera